Cykelklubben Ringen bildades 1947, och har sedan dess alltid haft cyklister som kämpat om topplaceringer på tävlingsbanorna, både på ungdoms- och elitnivå.

Den mest namnkunniga av dessa är världsmästaren från 1974, Sven-Åke Nilsson. Sven-Åke har vunnit svenska mästerskap och har dessutom topplaceringar på nästan alla de stora proffstävlingarna, bland annnat en etappseger och tredjeplats sammanlagt i Vuelta Espana, seger sammanlagt i Semana Catalana, en sjundeplats sammanlagt (och bergströjan under en etapp) i Tour de France, och en andraplats i Fleche Wallone.

Efter Sven-Åkes tid som aktiv har framgångarna fortsatt, bland annat blev Mats Engdahl svensk mästare för juniorer 1986, och klubben (med Björn Gerlach, Matias Christianson och Peter Larsson) vann stafett-SM 1993.

Efter millenieskiftet har klubben vunnit tre svenska mästerskap, Johan Tomicic vann linjeloppet för pojkar 11-12 2001, Christian Lentz vann linjeloppet för herrar-40 2004 och Sead Mujacevic vann kortbane-SM 2007.

Även om placeringar på tävlingar är viktigt, så värderar vi i klubben gemenskap och kamratskap ännu högre. Både själva namnet på klubben och kedjan i klubbens emblem syftar på en kamratkrets. För att skapa en gemenskap mellan medlemmarna använder vi vår klubblokal flitigt, efter träningspassen stannar vi ofta kvar på klubben och umgås. Vi ordnar också träningsläger och ibland resor till större tävlingar utomlands.

På senare tid har intresset för cykling varit på uppåtgående, och vi har också märkt ett stort intresse för motionscykling. Våra medlemmar är idag jämnt fördelade mellan tävlingscyklister och motionärer. Du behöver alltså inte på något sätt vara en elitidrottare för att cykla med oss. Alla som har ett intresse för att bli en bättre cyklist kan vara med, det spelar ingen roll om målsättningen är att bli svensk mästare eller att köra Vättern Runt.

Alla träningspass har en ansvarig ledare som bestämmer vilken runda vi ska köra och vad syftet med träningspasset är. Våra träningar utgår alltid från klubblokalen på Augustenborg och vi kör alltid ut gemensamt, både elitcyklister och motionärer. Efter hand delar vi upp gruppen och de som vill köra lite kortare viker av hemåt. Under vintertid kör vi mest grundträning i form av distanspass med lugn fart, under vår och sommar övergår vi stegvis till att träna mer specifika färdigheter som spurter eller lagtempokörning. Alla cykelintresserade är välkomna att följa med på ett av våra träningspass, vi tar hand om nybörjare och väntar alltid in eventuella eftersläntrare.