Cykelklubben Ringen

Cykelklubben Ringen bildades 1947, och har sedan dess alltid haft cyklister som kämpat om topplaceringer på tävlingsbanorna, både på ungdoms- och elitnivå.

OM CK RINGEN

Den mest namnkunniga av CK Ringens cyklister är världsmästaren från 1974, Sven-Åke Nilsson. Sven-Åke har vunnit svenska mästerskap och har dessutom topplaceringar på nästan alla de stora proffstävlingarna, bland annnat en etappseger och tredjeplats sammanlagt i Vuelta Espana, seger sammanlagt i Semana Catalana, en sjundeplats sammanlagt (och bergströjan under en etapp) i Tour de France, och en andraplats i Fleche Wallone.

Efter Sven-Åkes tid som aktiv har framgångarna fortsatt, bland annat blev Mats Engdahl svensk mästare för juniorer 1986, och klubben (med Björn Gerlach, Matias Christianson och Peter Larsson) vann stafett-SM 1993.

Efter millenieskiftet har klubben vunnit tre svenska mästerskap, Johan Tomicic vann linjeloppet för pojkar 11-12 2001, Christian Lentz vann linjeloppet för herrar-40 2004 och Sead Mujacevic vann kortbane-SM 2007.

Framgång på framgång för CK Ringens cyklister

CK Ringen har under den senaste femårsperioden utmärkt sig som en av Sveriges främsta cykelklubbar. Detta framförallt på ungdomssidan där vi, mycket glädjande, både har sett en växande verksamhet på bredden och riktiga toppresultat. Från 2017 till 2020 så har CK Ringens cyklister tillsammans tagit så mycket som 27 medaljer på Svenska Mästerskap, såväl individuellt på linje, tempo och kortbana såsom tillsammans i lagtävlingen och stafett.

2017 blev Frank Östling (P10-12) bronsmedaljör i tempoloppet. Tack vare fina insatser från Alfred Nihlén och Melker Stoltz i samma klass så resulterade detta även i en silvermedalj i lagtävlingen – vars resultat räknas fram genom att slå samman de tre bästa tiderna från samma klubb. I den stafett som körs vid ungdoms-SM, genom att kombinera lag på tre cyklister med killar och tjejer från 10 till 16 år, lyckades även Karl Edström, Hugo Hultqvist och Melker Stoltz bli 2:a.

2018 tog Frank Östling (P10-12) en dubbel då han vann både linje- och tempoloppet vid USM i Båstad. Tillsammans med Melker Stoltz och Alfred Nihlén förbättrades dessutom 2:a-platsen i lagtävlingen från 2017 till en 1:a-plats 2018. På tempoloppet lyckades också Axel Gilljam bli 2:a i P13-14. Därutöver lyckades sedan Axel Gilljam, Hugo Hultqvist och Melker Stoltz bli 3:a på stafetten.

Framgångarna 2018 sträckte sig emellertid längre än svenska USM. I Danmark blev Nicolina Hansen (U13P) bronsmedaljör i både linje- och tempolopp. I Damer 40-klassen på VSM blev Nina Gilljam 3:a på linjeloppet och tillsammans med Jenny Westerlund/Gurell vann hon senare partempot i samma klass. På Nordiska Mästerskapen blev Nina Gilljam 3:a på tempoloppet. I Herrar 60 vann Christian Lentz linjeloppet och blev tvåa på tempoloppet. Som grädden på moset stod sedan Matilda Frantzich för en av klubbens absolut finaste prestationer när hon blev tvåa på DamElitens kortbane-SM i Helsingborg.

2019 vann Pontus Hessle, Marcus Grosen och Alfred Nihlén lagtävlingen i P10-12 vid USM – som gick av stapeln i småländska Lekeryd. Individuellt i tempoloppet blev dessutom Pontus 2:a och Alfred 3:a. Vid linjeloppet blev sedan Marcus 2:a och Melker Stoltz 3:a. I P15-16 lyckades Axel Gilljam, Malte Östling och Albin Hoflund bli 3:a i lagtävlingen. I stafetten blev det både guld och silver för våra ungdomar. Dessutom blev Tristan Hansen (U13) 3:a i linjeloppet på de danska ungdomsmästerskapen.

2020 tog Axel Gilljam (P15-16) dubbla SM-guld i både linje- och tempolopp. Guld blev det även för Frank Östling (P13-14) i linjeloppet. Marcus Grosen, som tävlar för Danmark, lyckades ta en fin bronsmedalj i DM, danska mästerskapen, samma år. Flott!

Efter ett annorlunda år 2020 i och med pandemin, ägde linje-SM för seniorer och juniorer rum först i oktober och detta på Tierps Arena. På damsidan lyckades Matilda Frantzich i Dam Elit att ta hem en riktigt förnämlig bronsmedalj. Albin Hoflund, Herr Junior, körde i mål som 8:a. På herrsidan är vi stolta att ha kunnat medverka med fyra cyklister: Marcus Persson, Isac Lundgren, Oskar Palm och Hannes Bergström Frisk. Det blev inga framskjutna placeringar för våra elitcyklister, men det var ett spännande lopp för oss alla att följa och i vanlig ordning är tävlandet både inspirerande och imponerande för oss alla runt omkring, ung som äldre.

De nationella framgångarna innebär naturligtvis också att vi regionalt tillhör en av Skånes största och mest framgångsrika cykelklubbar i skrivande stund. Som ett bevis på detta vann vi Skånealliansen 2018 och 2019 samt blev Bästa Skåneklubb 2018 och 2019. Resultaten indikerar glädjande att det både finns bredd och spets inom CK Ringen – och detta inom flera olika klasser samt åldrar. 

Gemenskap och kamratskap är allra viktigast

Även om placeringar på tävlingar är viktigt, så värderar vi i klubben gemenskap och kamratskap ännu högre. Både själva namnet på klubben och kedjan i klubbens emblem syftar på en kamratkrets. För att skapa en gemenskap mellan medlemmarna försöker vi använda vår klubblokal flitigt, ordnar medlemsevent och engagerar oss i Malmös cykelscen. Vi ordnar också träningsläger och ibland resor till större tävlingar utomlands.

På senare tid har intresset för cykling varit på uppåtgående, och vi har också märkt ett stort intresse för motionscykling. Våra medlemmar är idag jämnt fördelade mellan tävlingscyklister och motionärer. Du behöver alltså inte på något sätt vara en elitidrottare för att cykla med oss. Alla som har ett intresse för att bli en bättre cyklist kan vara med, det spelar ingen roll om målsättningen är att bli svensk mästare eller att köra Vättern Runt.

Alla träningspass har en ansvarig ledare som bestämmer vilken runda vi ska köra och vad syftet med träningspasset är. Våra träningar utgår alltid från klubblokalen på Augustenborg och vi kör alltid ut gemensamt, både elitcyklister och motionärer. Efter hand delar vi upp gruppen och de som vill köra lite kortare viker av hemåt. Under vintertid kör vi mest grundträning i form av distanspass med lugn fart, under vår och sommar övergår vi stegvis till att träna mer specifika färdigheter som spurter eller lagtempokörning. Alla cykelintresserade är välkomna att följa med på ett av våra träningspass torsdagar eller söndagar, vi tar hand om nybörjare och väntar alltid in eventuella eftersläntrare.

Kamratkrets

Både själva namnet på klubben och kedjan i klubbens emblem syftar på en kamratkrets.

Träna med oss!

Alla cykelintresserade är välkomna att följa med på ett av våra träningspass torsdagar eller söndagar. Läs mer här

Medlemmar

Våra medlemmar är idag jämnt fördelade mellan tävlingscyklister och motionärer. Bli medlem

Sedan en helt ny ungdomsverksamhet tagit form har klubbens yngre cyklister nått topplaceringar på svenska mästerskapen. Senast 2020 under ungdoms-SM i Stockholm tog ungdomarna flera medaljer.

Sven-Åke har vunnit svenska mästerskap och har dessutom topplaceringar på nästan alla de stora proffstävlingarna, bland annnat en etappseger och tredjeplats sammanlagt i Vuelta Espana.

SPONSORER

SAMARBETSPARTNERS